Dit is de Samsung Galaxy S9

In maart 2018 brengt Samsung zijn nieuwe toptoestel uit in de Benelux, de Galaxy S9 en S9+. De Galaxy S9 moet het vooral van de camera hebben en is verder vooral een verbeterde versie van de S8. Het lijkt in de smartphonewereld steeds lastiger om nog echt te vernieuwen.

Bronnen: Bright.nl en Tweakers.net

Verbeterde S8

De Galaxy S9 is in veel opzichten hetzelfde gebleven ten opzichte van de Galaxy S8. Het ontwerp is nauwelijks veranderd. Niet gek, want de S8 zette vorig jaar de standaard voor dure smartphones, met het bijna randloze scherm en de gebogen schermranden.

De S9 en S9+ zijn net iets kleiner dan hun voorgangers, maar wel dikker en zwaarder. Het zijn geen grote verschillen, waar je waarschijnlijk niet veel van zult merken.

De S9 beschikt over meer werkgeheugen (6GB). Dat merk je vooral als je veel apps open hebt staan of zwaardere apps (zoals games) draait. De accuduur valt tegen wanneer het toestel wat vaker gebruikt wordt. De snellader verzacht deze pijn wellicht een beetje.

Andere vernieuwingen ten opzichte van de S8 serie zijn dat de Galaxy S9 serie voor het eerst stereo speakers heeft, die veel harder kunnen dan bij de S8, het opslaggeheugen is uitbreidbaar met maar liefst 400GB (standaard 64GB) en natuurlijk is hij weer wat sneller.

Scherm

De schermranden van de S9 zijn kleiner aan de boven- en onderkant dan bij de S8. Hierdoor bestaat een groter deel van voorkant van de S9 uit scherm. Het is bewonderenswaardig dat Samsung in een behuizing van acceptabele grootte zo’n enorm scherm heeft weten te plaatsen. Het scherm is echter niet groter dan vorig jaar, sterker nog, het is precies hetzelfde scherm.

Kwalitatief is het scherm indrukwekkend. Het beeld is scherp, dankzij een resolutie van 2960 bij 1440. De kleurweergave en helderheid zijn ook uiterst goed.

Vingerafdruksensor

Waar de vingerafdruksensor op de S8 nog naast de cameralens zat, zit deze bij de S9 onder de camera. Een welkome en logische verbetering. De vingerafdrukscanner is hierdoor beter bereikbaar en veel beter voelbaar, ook omdat er een klein opstaand randje om de scanner en de camera heen zit.

Camera

De S9 heeft geen dubbele camera. De grotere en duurdere S9+ heeft twee camera's aan de achterzijde. De focus bij de S9 serie ligt duidelijk op de camera, deze is flink verbeterd. Zo is er alles aan gedaan om de camera ook bij slechte lichtomstandigheden goede foto’s te laten maken. Door het nieuwe diafragma krijgt de camera 28% meer licht binnen en ontstaat er minder ruis wanneer je een foto neemt bij weinig licht. De S9 neemt altijd 12 foto’s tegelijk, waarna door de beste van die foto’s te combineren ruis nóg meer wordt onderdrukt.

De S9+ beschikt over een groothoeklens en een telelens. Door van camera’s te wisselen kun je optisch in- en uitzoomen. Ook kun je er mooie portretten mee maken, door een scherpte-diepte effect toe te passen, waarbij de achtergrond onscherp wordt.

Er is een superslomo-functie toegevoegd, waarmee de camera in superslomo op kan nemen. Dat betekent dat hij in de videostand 960 beeldjes per seconde filmt. Een video van iets dat maar 0,2 seconden duurt, wordt zo opgerekt tot 6 seconden en dat levert prachtig vertraagde beelden op.

En je kunt AR Emoji’s maken. Dit idee van jouw eigen gezicht animeren met een emoji, heeft Samsung gekopieerd van de iPhoneX en misschien gelijk verbeterd. In tegenstelling tot Apple animeer je geen emoji’s, maar animeer je een avatar van jezelf.

Té compleet?

Het lijkt in de smartphonewereld steeds moeilijker om nog echt te vernieuwen. Ondanks een aantal verbeteringen, verschilt de S9 serie eigenlijk minimaal van de S8 serie. De toestellen ogen bijna identiek en in gebruik merk je weinig van het gerealiseerde snelheidsverschil. Het toestel bevat veel dubbele app’s en (vaak overbodige) diensten, waardoor het instellingenmenu zelfs behoorlijk onoverzichtelijk is geworden. Misschien is de S9 zelfs wel een beetje té compleet.

Prijzen

De S9 komt op de markt voor 849 euro excl. btw. De S9+, met groter scherm, dubbele camera en meer werkgeheugen, kost 949 euro excl. btw. De S9 is verkrijgbaar in drie kleuren waaronder paars (‘Lilac Purple’), en verschijnt op 16 maart in een 64GB-configuratie. De 256GB-versie komt later.

De S9 prijzen liggen daarmee 50 euro hoger dan bij de release van de S8 een jaar geleden. De trend dat smartphones duurder worden, zet daarmee door, terwijl de hoge prijs juist bij de iPhoneX een belangrijke reden lijkt te zijn van tegenvallende verkoop. De S8 is op dit moment al te koop voor minder dan 570 euro, en kan nog prima twee jaar mee. Of de S9 zijn prijs waard is, zal moeten blijken.

Reserveren

De Galaxy S9 en Galaxy S9+ zijn vanaf 16 maart ook verkrijgbaar bij VTM. Beschikbaarheid is helaas altijd onbekend. Wel kunt u alvast reserveren.