Definitief einde aan roamingkosten in de EU

Vanaf 15 juni 2017 zijn hoge telefoonkosten in het buitenland verleden tijd. Vanaf die datum kan iedere EU burger met zijn of haar 'lokale' abonnement in alle Europese landen gebruik maken van de bundels die daar aan gekoppeld zijn. Zonder extra kosten. 

Jaren lang is door EU lidstaten onderhandeld over het afschaffen van roamingkosten voor mobiel bellen en -internetten binnen de EU. Begin april is door het Europese Parlement definitief de laatste horde weggenomen. Vanaf 15 juni 2017 mogen telecomproviders geen roamingkosten meer doorrekenen en is er een akkoord over de maximumtarieven die de providers aan elkaar mogen rekenen. Komende zomer kunnen zonder problemen normale bel- en databundels gebruikt worden wanneer je op reis of aan het werk bent in een EU-land.

Roam like at home

Mobiele data uitzetten zodra je de grens over gaat, zo min mogelijk proberen te bellen uit angst voor hoge kosten, belachelijk vindt de EU. In een continent waar mensen vrijuit landsgrenzen kunnen oversteken, zou je overal moeten kunnen roamen alsof je thuis bent. En ondanks dat het lang heeft geduurd is de afschaffing van roamingkosten nu eindelijk een feit. Op 15 juni 2017 gaat de nieuwe regel van kracht: roam like at home. Iedereen kan bellen en surfen in de hele EU tegen hetzelfde tarief als thuis.

Per 15 juni 2017 geldt vanuit EU regulering in grote lijnen het volgende:

-   Alle (zakelijke) mobiele abonnementen zijn in de EU te gebruiken, net zoals in Nederland
-   De ‘beperking’ van maximaal 60 dagen in de EU geldt niet meer per 15 juni 2017
-   Geactiveerde EU roaming-bundels komen automatisch te vervallen per 15 juni 2017

Eind mei/begin juni wordt meer bekend gemaakt over de impact van deze regulering op alle abonnementen.