De top 10 van technologieën tot 2020: Deel 3 – Mesh

Elk jaar publiceert Gartner een top 10 van technologieën met de grootste strategische potentie voor de komende jaren. Voor 2017 staan de thema’s intelligent, digital en mesh centraal. In deze bijdrage: Mesh.

Mesh

Mesh-netwerken zijn de dynamische verbindingen tussen mensen, processen, objecten en diensten die intelligente digitale ecosystemen ondersteunen. Nu mesh-netwerken steeds meer evolueren, verandert de gebruikservaring fundamenteel en veranderen de ondersteunende technologie, platformen en beveiligingsarchitectuur mee.

Trend 7: Dialoogsystemen

Conversationele of dialoogsystemen zijn volgens Gartner aan een opmars bezig. Van chatbots die alleen simpele vragen kunnen beantwoorden, gaan we naar systemen die veel beter in staat zijn om behoeften van gebruikers te interpreteren. Bovendien reikt hun kunde binnenkort verder dan alleen het interpreteren van tekst. De systemen leren ook beeld en sensorische informatie verwerken: enorm waardevol voor bijvoorbeeld klantenservices en virtuele assistenten..

Trend 8: Mesh-app en service-architectuur

De mesh-app en service-architectuur verwijzen naar de oplossingen die zorgen dat allerlei soorten apps (mobiel, web, desktop en IoT) en hun bijbehorende data op slimme wijze met elkaar verbonden zijn. Zo kunnen ze samenwerken om de gebruikservaring te verbeteren. Die oplossingen zijn complex, maar Gartner verwacht dat hier de komende jaren grote stappen in worden gezet.

Trend 9: Digitale technologieplatformen

Digitale technologieplatformen zijn de bouwstenen voor de digitale bedrijven van de toekomst. Gartner onderscheidt vijf soorten digitale technologieplatformen: informatiesystemen, customer experience, analytics & intelligentie, het Internet of Things en bedrijfsecosystemen.

Trend 10: Adaptieve beveiligingsarchitectuur

Een logisch gevolg van alle genoemde ontwikkelingen is dat bedrijven digitaal kwetsbaarder worden. Een statische beveiligingsarchitectuur is dan ook niet meer voldoende. Volgens Gartner gaan we ontwikkelingen zien op het gebied van adaptieve beveiligingssystemen: slimme systemen die real-time data analyseren en direct op gevaren inspelen, zowel bekende als onbekende bedreigingen.

Lees hier deel 1 – Intelligent
Lees hier deel 2 – Digital