De top 10 van technologieën tot 2020: Deel 1 - Intelligent

Elk jaar publiceert Gartner een top 10 van technologieën met de grootste strategische potentie voor de komende jaren. Voor 2017 staan de thema’s intelligent, digital en mesh centraal. In deze bijdrage: Intelligent.

Intelligent

Alles wordt steeds slimmer. We zeggen het vaker, maar volgens Gartner gaan we de komende jaren echt grote stappen zetten. Ter illustratie: een digitale stethoscoop is in staat om de hartslag van een patiënt op te nemen en op te slaan. De stethoscoop van morgen verzamelt massa’s data van allerlei patiënten en ondersteunt artsen real-time met diagnosticeren. Die intelligentieslag gaan we op allerlei vlakken terugzien, van huishoudelijke apparatuur tot industriële machines.

Trend 1: Kunstmatige intelligentie en machinaal leren

Volgens Gartner bevinden kunstmatige intelligentie en machinaal leren zich op een belangrijk kantelpunt. Wat ooit begon als algoritmes om simpele taken te automatiseren, is nu uitgegroeid tot systemen die kunnen leren als een mens, historische data kunnen interpreteren en de toekomst kunnen voorspellen. Dat niet alleen: hun aanpassingsvermogen groeit en ze zijn straks waarschijnlijk in staat om autonoom te opereren. We gaan dit terugzien in toepassingen als autonome auto’s, robots en elektronica, maar ook in apps en diensten zoals virtuele, persoonlijke assistenten.

Trend 2: Intelligente applicaties

We noemden het al even bij de vorige trend, maar kunstmatige intelligentie komt steeds meer terug in applicaties, waardoor die de rol van menselijke assistenten kunnen overnemen. Intelligente apps kunnen straks simpele taken vervullen als vergaderingen inplannen en e-mails verwerken, maar bijvoorbeeld ook commando’s verwerken als: stuur mijn moeder een bos rozen. Gartner voorspelt dat praktisch elke app de komende tien jaar enige mate van kunstmatige intelligentie bevat. Volgens Gartner is dit een trend die zich voortdurend blijft ontwikkelen en uitbreiden.

Trend 3: Intelligente objecten

Het Internet of Things prijkt al enkele jaren op de lijst met belangrijke trends voor de toekomst. En elk jaar komen we weer een stapje verder. Kijk maar terug naar de ontwikkelingen op het gebied van autonome voertuigen en drones in 2016. Zoals Gartner het mooi zegt: ‘Intelligente objecten raken steeds meer verweven met alle aspecten van ons bestaan.’

Lees hier deel 2 – Digital
Lees hier deel 3 – Mesh