DDoS-aanval leidt gemiddeld tot 95.000 euro schade voor klein bedrijf

Een enkele DDoS-aanval (distributed denial-of-service) kan een bedrijf zo maar 1,4 miljoen euro kosten. Dat cijfer hangt in grote mate af van de snelheid waarmee de aanslag wordt gedetecteerd. Voor kleinere bedrijven ligt de gemiddelde schadepost op 95.000 euro.

Bron: executive-people.nl

Dit blijkt uit het Corporate IT Security Risks 2016 onderzoek dat is uitgevoerd door Kaspersky Lab en B2B International. Ruim 4.000 vertegenwoordigers van kleine, middelgrote (50-999 medewerkers) en grote bedrijven (1000+) uit 25 landen hebben deelgenomen aan het onderzoek.

De grootste uitgaven voor middelgrote en grote ondernemingen (respectievelijk 20% en 19%) als gevolg van een DDoS-aanval worden veroorzaakt door veranderingen in hun kredietwaardigheids- en verzekeringsratings. Voor kleine bedrijven betreft de grootste DDoS-gerelateerde uitgavenpost de aan werknemers uitbetaalde overuren (17%).

Nieuwe werknemers aannemen

DDoS-aanvallen worden ook genoemd als één van de top vijf bedreigingen die bedrijven kunnen dwingen om nieuwe werknemers aan te nemen. 37% van de organisaties die slachtoffer werden van dergelijke aanvallen zijn van plan om hun IT-staf uit te breiden.

Dit alles gecombineerd kan de gemiddelde kosten van een DDoS-aanval voor kleinere bedrijven op ongeveer 95.000 euro brengen. Voor enterprises kan dit volgens het onderzoek oplopen tot meer dan 1,4 miljoen euro.

Eerste 24 uur

Een belangrijke uitkomst van het onderzoek is wanneer een aanval gedurende de eerste 24 uur wordt gedetecteerd, de kosten bijna gehalveerd kunnen worden in vergelijking met een aanval die pas een dag later wordt ontdekt. Voorkomen is natuurlijk het beste. Mocht het toch gebeuren dan is het noodzaak om dit zo snel mogelijk te (kunnen) detecteren.

Digitale Veiligheid 3.0 - Hét event over digitale veiligheid

Bovenstaande onderstreept het belang van veilig digitaal werken. Voor dat u er erg in hebt, is ook uw bedrijf de klos. Wanneer u bent gehackt en uw bedrijfsgegevens op straat liggen, of u kunt niet meer bij uw bestanden, zijn de gevolgen niet te overzien.

Samen met enkele van haar business partners organiseert KPN het event Digitale Veiligheid 3.0. Op 14 maart bent u van harte uitgenodigd in Theater De Naald in Naaldwijk om u te laten informeren en inspireren over veilig digitaal werken.

Digitaal werken kan niet meer zonder optimale digitale beveiliging.
»»  Wees bewust van de risico’s en schrijf u vandaag nog in!