Cyberproof? Het moet én én zijn!

Ruim de helft van de MKB ondernemers denkt dat zijn organisatie niet interessant is voor cybercriminelen. Dat bleek eerder deze maand uit een onderzoek van verzekeraar Allianz. De vraag is echter niet of cybercriminaliteit u een keer overkomt, maar eerder wanneer.

Hans Olsthoorn, directeur VTM

Zeker niet elke MKB organisatie is doelwit van digitale criminelen. Maar wel veel. Één op de vier MKB-bedrijven was in 2018 doelwit van een cyberaanval. Als grootste bedrijfstak van Nederland hebben cybercriminelen het MKB wel degelijk in het vizier, vaak ook omdat bij veel MKB organisaties de cyberbeveiliging (nog) ondermaats is.

Niet of, maar wanneer

Bent u al eens slachtoffer geweest van een cyberaanval? Gehackt? Gechanteerd? Dat u niet interessant genoeg bent, en dat het u niet gebeurt, is niet meer van deze tijd. De vraag is eerder, wanneer overkomt het u? En evenzo belangrijk, bent u voldoende voorbereid op het moment dat het u gebeurt?

We zien gelukkig dat steeds meer van onze klanten bewust bezig zijn met potentiële cyberdreigingen. Dat bleek bijvoorbeeld ook uit het genoemde onderzoek dat 53 procent van het MKB aangeeft voldoende maatregelen te hebben getroffen om zijn bedrijf te beschermen tegen een cyberaanval. Opvallend is echter dat tegelijkertijd een groot deel dat niet doet, en dat meer dan de helft van de MKB ondernemers zichzelf geen interessant doelwit vindt.

Één verkeerde klik

De meeste organisaties blijken vooral technische maatregelen getroffen te hebben, zoals sterke wachtwoorden gebruiken, digitale bestanden beveiligen, virusscanners gebruiken en regelmatig back-ups maken.

Zeker nodig en zeker goed, maar de digitale veiligheid van uw bedrijf valt of staat met de manier waarop medewerkers omgaan met computers, devices en internet. Met één verkeerde klik kan het hele netwerk platliggen of kunnen (gevoelige) bedrijfsinformatie of persoonsgegevens van bijvoorbeeld klanten in verkeerde handen vallen. Bewustzijn is hier het toverwoord.

Elk bedrijf is potentieel slachtoffer

Dat het u niet overkomt is echt niet meer van deze tijd. Elke organisatie is een potentieel doelwit voor een cyberaanval. Het maakt niet uit hoe klein of groot uw organisatie is, of in welke branche u opereert. En bent u dan slachtoffer, dan kunnen de gevolgen soms enorm zijn voor uw organisatie.

Het moet én én zijn

Wat ons betreft kunnen wij hier als VTM dan ook niet genoeg op blijven hameren. Het is én én. Én je neemt technische maatregelen, én je neemt medewerkers bewust mee in de risico’s voor de organisatie. Voorkomen is echt beter dan genezen, zorg daarom vooral dat het jou niet overkomt.

ICT-scan
Met een ICT-scan brengt u mogelijke risico’s voor uw organisatie in kaart. VTM kan hierbij helpen. Neem contact met ons op of kijk op vtmgroep.nl/ict-scan

Volgende

KPN EEN zakelijk internet en telefonie in een
Beter werken met KPN ÉÉN