Cloud faciliteert groei MKB, maar organisaties worstelen met beheer
vrijdag 7 december 2018
De Cloud biedt MKB-bedrijven veel voordelen. Meer flexibiliteit, meer gemak, én het bespaart kosten, omdat Cloudsoftware vaak goedkoper is dan werken met licenties. Steeds meer organisaties zien de Cloud als instrument om efficiënter en kosteneffectiever te werken. Toch blijven veel organisaties worstelen met de uitdagingen van werken in de Cloud.
Inmiddels gebruikt 63% van bedrijven met minder dan 250 werknemers één of meer vormen van Software as a Service (SaaS). E-mail, documentopslag, samenwerkingsdiensten en boekhoudpakketten behoren tot de meest gebruikte SaaS-oplossingen. Ook het aantal medewerkers dat buiten de deur werkt neemt verder toe. Met Cloudservices kunnen medewerkers makkelijk bij bedrijfsdata en applicaties, waardoor makkelijker plaats- en tijdonafhankelijk gewerkt kan worden.
Uitdagingen
Wel brengt dit Cloudgebruik uitdagingen met zich mee. Is de Cloud-omgeving bijvoorbeeld wel voldoende beveiligd? Uit onderzoek blijkt dat 66% van de MKB bedrijven problemen ondervindt bij het beheer van hun ICT omgeving. De reden? Een gebrek aan kennis bij interne ICT specialisten maakt het soms lastig om controle te houden over de beveiliging van kostbare klantgegevens. Plus dat niet altijd duidelijk is wie er verantwoordelijk is voor de bescherming van de data in de Cloud.
Ook gaat intensief gebruik van Cloudservices gepaard met uitdagingen op het vlak van integratie in de bestaande ICT-omgeving. Toenemende complexiteit vraagt om nieuwe benadering van infrastructuurbeheer. Interne ICT-medewerkers hebben hiervoor niet altijd genoeg kennis in huis.
Informatiebeveiliging
De prioriteit van informatiebeveiliging wordt in het MKB vaak ondergeschikt geacht aan bedrijfsgroei. Ondanks dat de meeste organisaties inzien hoe belangrijk het is dat de veiligheid van waardevolle klantgegevens gewaarborgd is, lopen veel MKB-bedrijven nog wel grote risico’s. Bijvoorbeeld worden klantgegevens opgeslagen op mobiele apparatuur. Als het dan misgaat, betekent dat een risico op reputatie- en commerciële schade. Nog los van alle juridische risico’s.
Hoewel organisaties zich bewust zijn van de veiligheidsproblematiek, hebben ze niet altijd duidelijk zicht op wie er verantwoordelijk is voor de bescherming van data, omdat ze zich bij de clouddiensten bevinden. In een steeds complexer ICT-landschap moet binnen organisaties duidelijk zijn wie verantwoordelijk is voor de cyberveiligheid binnen ICT-infrastructuren. Ongeacht of die in- of extern beheerd worden. Alleen dan kan optimaal geprofiteerd worden van de voordelen van cloudoplossingen.
Bezoekers van deze pagina bekeken ook:
Meer Blog en Nieuws
- Hoe KPN Health de zorgsector veiliger maakt met IoT en cybersecurity certificering
- Generatieve AI wordt geïntegreerd in Power Apps en AI Builder van Microsoft
- Vijf manieren waarop Microsoft Power Apps jouw bedrijfsprocessen kunnen stroomlijnen
- Boost jouw bedrijfsprestaties
- Wat is de Microsoft Customer Agreement?
- KPN Partner Network Indexatie 2023
- Vergroot jouw efficiëntie met Microsoft Copilot