Burgemeester Van der Tak op bezoek bij VTM Groep

Burgemeester Sjaak van der Tak van Gemeente Westland heeft donderdag 13 oktober een werkbezoek gebracht aan de VTM Groep. “Ik wist wel dat jullie veel deden, maar dit verbaast mij. Ik ga met meer weg dan ik ooit had kunnen denken,” aldus burgemeester Van der Tak.

De VTM Groep is sinds 2006 gevestigd op Honderdland in Maasdijk en heeft sindsdien een enorme groei doorgemaakt. Inmiddels is VTM Groep al bijna 30 jaar specialist op het gebied van Telecommunicatie en ICT-oplossingen.

Aanleiding voor het bezoek was de lancering van het eigen LoRa-netwerk deze zomer, LoRa-Westland. Dit LoRa-netwerk is gelanceerd door M2M Services, onderdeel van de VTM Groep. M2M Services is in 2010 opgericht en is gespecialiseerd in connectiviteitsoplossingen voor het Internet of Things en M2M-toepassingen.

“Het Internet of Things is hot momenteel. Het biedt organisaties ongekend veel mogelijkheden om bedrijfsprocessen anders in te richten. Om het Internet of Things toegankelijker te maken voor ondernemers hebben we deze zomer in samenwerking met onze partner Dael Telecom ons eigen LoRa-netwerk gelanceerd. De eerste pilots lopen en met verschillende klanten wordt momenteel druk getest,” aldus Hans Olsthoorn, directeur van VTM Groep en M2M Services.

Meten is weten

Eén van de vele toepassingen van LoRa is meten. Via sensoren kan elke stap binnen een bedrijfsproces optimaal in beeld gebracht worden. Met de data die dit oplevert kan vervolgens een efficiencyslag gerealiseerd worden.

VTM Groep gebruikt dit inmiddels zelf ook op kantoor. De toepassingen hiervan hebben we deze ochtend aan burgemeester Van der Tak gepresenteerd. “We meten de temperatuur in onze vergaderzalen, monitoren de bewatering van onze planten en registreren de afvalstroom op kantoor. We doen dit als pilotcase op kleine schaal, maar dit laat wel heel duidelijk de mogelijkheden zien van LoRa op grote schaal,” aldus Joeri Schnetz, projectmanager binnen VTM.

“We kunnen bezoekers ontvangen in een aantrekkelijk klimaat in onze vergaderzaal, we weten exact wanneer, welke plant water nodig heeft en wanneer een afvalbak geleegd moet worden. Vertaal je dit op groter schaal naar bijvoorbeeld de tuinbouwsector of afvalindustrie, dan zijn daar enorme efficiencyslagen te maken, van teeltoptimalisatie tot efficiëntere ophaalrondes van afvalcontainers.”

Alom verbaasd

Naast de LoRa mogelijkheden hebben we de burgemeester een aantal Internet of Things cases gepresenteerd waar M2M Services op dit moment mee bezig is. De burgemeester was hierdoor overduidelijk verrast over de grote aansprekende projecten waarmee M2M Services zich bezig houdt. “Ik wist wel dat jullie veel deden, maar dit verbaast mij,” aldus burgemeester Van der Tak.

Tegelijk was de burgemeester ook wel zo scherp om onze innovaties te vertalen naar zijn eigen Gemeente Westland. “Veel van jullie projecten en M2M/IoT-toepassingen passen heel goed bij een innovatieve gemeente als Westland. Dan denk ik bijvoorbeeld aan wat jullie in veel gemeenten al doen op het gebied van monitoring van pompen en gemalen, monitoren van ondergrondse afvalcontainers en het ‘slim’ maken van buitenverlichting.”

“Ik ga met meer weg dan ik ooit had kunnen denken,” was dan ook een mooie afsluiting van de burgemeester.

 

Burgemeester Van der Tak bij VTM Groep

Burgemeester Van der Tak bij VTM Groep

Burgemeester Van der Tak bij VTM Groep