Beveiligen Nederlandse organisaties hun netwerk en data voldoende?

Kort maar krachtig; helaas is het antwoord nee! Veel bedrijven gaan er vanuit dat de digitale kwetsbaarheid van hun eigen organisatie wel meevalt. Ten onrechte! Bijna twee derde van de Nederlandse bedrijven is al eens slachtoffer geweest van cybercriminaliteit. Organisaties zouden er goed aan doen om cybersecurity de aandacht te geven die het verdient.

Technologie afhankelijk

Digitalisering maakt onze samenleving en economie modern en vooruitstrevend, maar tegelijk ook kwetsbaar. De afhankelijkheid van technologie is inmiddels enorm. Vrijwel iedere organisatie is in bepaalde mate afhankelijk van digitale processen.

Ransomware-aanvallen zoals in de haven van Rotterdam en op de Universiteit Maastricht, incidenten met Citrix-producten en de digitale storing waardoor het noodnummer 112 tijdelijk onbereikbaar was maken deze afhankelijk pijnlijk duidelijk. De voortschrijdende digitalisering van onze samenleving vergroot de noodzaak voor digitale weerbaarheid. Cybersecurity is pure noodzaak voor het voortbestaan en succes van een organisatie.

Slecht gesteld

Verschillende onderzoeken tonen aan dat het echter slecht is gesteld met de cybersecurity bij Nederlandse bedrijven. Zakelijk Nederland beschermt zijn netwerk, systemen en data onvoldoende tegen digitale dreiging. Tegelijkertijd zitten cybercriminelen niet stil en zetten steeds geavanceerdere middelen in om binnen te komen. En wanneer ze toeslaan, kan dat grote gevolgen hebben.

Bijna twee derde van de IT-beslissers in Nederland meent dat een cyberaanval op dit moment niet is te voorkomen. Als voornaamste reden worden het gebrek aan kennis binnen de organisatie, onzorgvuldigheid van medewerkers en onvoldoende focus op cybersecurity genoemd.

Digitale veiligheid

Het domein van digitale veiligheid is een complex geheel, bestaande uit technologie, processen en mensen. Het is een continu proces en verdient continu de aandacht. Van iedereen binnen de organisatie, want digitale veiligheid is zo sterk als de zwakste schakel. Neem je alle technologische maatregelen die er zijn, dan nog moeten medewerkers regelmatig getraind worden en bewust gemaakt worden van de risico’s.

Het moet én én zijn!

We kunnen er dan ook niet genoeg op blijven hameren. Cyberweerbaarheid is een kwestie van én én. Én je neemt technische maatregelen, én je neemt medewerkers bewust mee in de risico’s. Pas processen binnen de organisatie er op aan. Helemaal voorkomen is vandaag de dag geen garantie, echter de kans verkleinen kan zeker. Plus, als er dan sprake is van een incident, kun je de schade zoveel mogelijk beperken.

Elk bedrijf is potentieel slachtoffer. Het maakt niet uit hoe klein of groot, of in welke branche je opereert. Security-experts waarschuwen dat het niet de vraag is óf een organisatie wordt getroffen, maar wannéér. Cyberdreiging is aan de orde van de dag.

Des te meer reden om cybersecurity serieus te nemen. We zien echter dat veel bedrijven moeite hebben om cybersecurity goed op te zetten. Het vergt vaak een complete omvorming van bestaande systemen en processen en investering van tijd, mensen en geld, zonder daar gevoelsmatig direct iets voor terug te krijgen. Dat maakt helaas dat security (ten onrechte) niet de aandacht krijgt die het verdient.


Basisscan Cyberweerbaarheid

Wil je meer weten over hoe het is gesteld met de digitale weerbaarheid van/binnen jouw organisatie? De Basisscan Cyberweerbaarheid geeft op overzichtelijke wijze inzicht in de digitale weerbaarheid van jouw bedrijf.

Doe de scan en ontvang direct jouw uitkomst in jouw mailbox >>


Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

 

Volgende

AM Recycling bak
VTM zorgt voor de juiste verwerking van oude apparaten