Adviesrapport Cyber Security Raad: ‘Nederland moet in beweging komen’

Verleden week is een adviesrapport over Cyber Security in Nederland uitgereikt aan Minister President Mark Rutte en Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO NCW. Nederland loopt voorop als het gaat om digitalisering van economie en maatschappij. Onze afhankelijkheid van ICT wordt daardoor wel steeds groter. Door deze koploperspositie is Nederland een interessant doelwit voor cybercriminelen. Nederland moet daarom in beweging komen en cybersecurity hoger op de agenda plaatsen.

Op verzoek van de Cyber Security Raad heeft mevrouw Herna Verhagen, CEO van PostNL onafhankelijk onderzoek gedaan naar de stand van zaken in Nederland op het gebied van cybersecurity. Het rapport met de titel ‘De economische en maatschappelijke noodzaak van meer cybersecurity – Nederland digitaal droge voeten’, is hier te lezen. Het rapport onderschrijft in alle opzichten de urgentie om cybersecurity serieus te nemen en hoog op de agenda te plaatsen.

Digitaal toekomstbestendig

Herna Verhagen is gevraagd een onafhankelijk publiek-privaat advies op te stellen over het belang van cybersecurity voor de Nederlandse economie en maatschappij. Op basis van gesprekken met cyberexperts uit de publieke, private en wetenschappelijke sector is een analyse gemaakt van de huidige situatie. Tegelijk staan in het rapport aanbevelingen geformuleerd die Nederland digitaal toekomstbestendig moeten maken.

Digitale aanvallen nemen hand over hand toe. Het rapport pleit voor structurele aandacht voor Cyber Security van regering, politici, beleidsmakers, bestuurders, toezichthouders, bedrijven en burgers. Iedereen heeft een verantwoordelijkheid in het gezamenlijk beschermen van onze economie, welvaart en maatschappij. Structurele aandacht en investeringen in cybersecurity binnen het publieke en private domein zijn onmisbaar voor de digitale toekomst van Nederland.

Alert Online

Bij KPN staat Cyber Security hoog in het vaandel. KPN is onder meer hoofdpartner van Alert Online, de campagne om de kennis en vaardigheden van Nederlanders op het gebied van cybersecurity te vergroten. Samen met enkele van haar business partners, waaronder ook de VTM Groep, organiseert KPN een reeks inspirerende kennisbijeenkomsten over Digitale Veiligheid in het MKB. Zie kader hieronder voor meer informatie hierover.

 

Digitale Veiligheid 3.0Digitale Veiligheid 3.0
Hét event over digitale veiligheid voor het MKB

Datum: 14 maart 2017
Locatie: Theater De Naald, Naaldwijk

Steeds vaker komen berichten binnen van cybercrime onder MKB-ondernemers. Phisingmails worden steeds professioneler en voor u er erg in heeft, is ook uw bedrijf de klos. En u hoeft het niet eens zelf te doen, een collega die net even niet scherp is, en het is gebeurd.

Wanneer u bent gehackt en uw bedrijfsgegevens op straat liggen, of u kunt niet meer bij uw bestanden, zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom organiseert KPN samen met enkele van haar business partners het event Digitale Veiligheid 3.0; hét event over veilig digitaal werken.

Digitaal werken kan niet meer zonder optimale digitale beveiliging! Op 14 maart bent u dan ook van harte uitgenodigd door KPN en VTM Groep om u in Naaldwijk te laten informeren en inspireren over veilig digitaal werken.

Wees bewust van de risico’s en schrijf u vandaag nog in!