Actuele Cybersecurity gevaren voor jouw organisatie

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) heeft een lijst met trends en ontwikkelingen opgesteld op het gebied van cybersecurity.  De lijst helpt organisaties om zich op toekomstige ontwikkelingen voor te bereiden en zo actie te kunnen ondernemen.

Ransomware evolutie

Ransomware is malware die een computer of bepaalde gegevens blokkeert. Vervolgens dient de gebruiker te betalen om weer toegang te krijgen tot zijn computer of gegevens.

De aanvallen met ransomware zijn de afgelopen jaren toegenomen. De verwachting is dat ransomware verder gaat evolueren met nieuwe aanvalsscenario’s en de tools voor ransomware ook geraffineerder worden. Tevens is de verwachting dat er ransomware wordt ontwikkeld die steeds langer onzichtbaar in systemen aanwezig is, zodat back-ups onbruikbaar worden gemaakt en de kans op betaling van losgeld vergroot wordt.

Meer virtualisatie en off-premises

Organisaties maken steeds meer gebruik van off-premises en gevirtualiseerde systemen. Zodoende wordt het een grotere uitdaging om overzicht te houden op de systemen van de organisatie. Hierdoor komt detectie van cyberaanvallen onder druk te staan en wordt het lastiger om adequaat in te grijpen. Organisaties zijn vaker afhankelijk van derden bij het uitvoeren van benodigd onderzoek en herstelacties.

Gedistribueerd werken

Vanwege COVID-19 is de manier hoe wij werken, versneld gedigitaliseerd. Vergaderen via Microsoft Teams is niet meer weg te denken. We zijn volledig afhankelijk geworden digitale hulpmiddelen om ons werk uit te kunnen voeren. Cybersecurity loopt bij veel organisaties achter en de verwachting is dat veel organisaties een inhaalslag maken. Denk aan remote werken, cloudoplossingen, MFA en veilige thuis infrastructuur.

(EU) wet- en regelgeving

Meerdere wetten omtrent cyberaanvallen en cybersecurity worden verwacht. Deze wetten en regelgevingen hebben betrekking op: informatie-uitwisseling, certificering, aanpak markt-falen, melden van incidenten strategische autonomie en eisen rondom maatregelen. Denk hierbij onder andere aan:

  • Wet Open Overheid.
  • Richtlijn voor radioapparatuur (RED)
  • Richtlijn Netwerk- en Informatiebeveiliging 2 (NIB2)

Benieuwd naar wat VTM voor jouw organisatie kan betekenen op het gebied van cybersecurity?

Cybersecurity is corebusiness voor ons. Wij vinden het essentieel dat onze klanten goed beschermd zijn tegen cyberaanvallen. 

Vul onderstaande contactformulier in en wij nemen contact met je op voor de mogelijkheden. 

* verplichte velden