Aantal cyberaanvallen flink gestegen; gemiddelde schade 330.000 euro

Het aantal cyberaanvallen op bedrijven en overheidsinstellingen wereldwijd is het afgelopen jaar flink gestegen. Wat Nederland betreft, kreeg 68 procent van de private en publieke instellingen het afgelopen jaar te maken met een vorm van een cyberaanval.

Wereldwijd steeg het aantal gedetecteerde aanvallen op bedrijven in het eerste kwartaal van 2019 met maar liefst 235 procent in vergelijking met dezelfde periode in 2018. In totaal gaat het om bijna 10 miljoen gedetecteerde cyberaanvallen op bedrijven.

Trojans en ransomware

Er is vooral een overduidelijke toename zichtbaar in aanvallen met trojans (schadelijke software vermomd als betrouwbaar programma's) en gijzelsoftware (ook wel bekend als ransomware). Een mogelijke verklaring voor de sterke stijging in aanvallen op bedrijven is de steeds slimmere manieren om aan te vallen, waardoor meer resultaat gehaald wordt via trojans, adware en ransomware.

Gemiddelde schade cyberaanval 330.000 euro

Naast stijging van het aantal aanvallen is ook de gemiddelde schade per incident fors omhoog gegaan. Verzekeraar Hiscox stelt op basis van een internationaal onderzoek dat dit is gestegen van € 204.000 naar gemiddeld € 330.000. In het onderzoek, uitgevoerd door Forrester Consulting, zijn meer dan 500 Nederlandse organisaties meegenomen.

Voor sommige organisaties liep de schade na een cyberaanval zelfs in de miljoenen. Plus dat bovenop de directe financiële schade vaak ook nog schade aan reputatie en/of merk meekomt.

Slechts 10% scoort voldoende

Opvallend is en blijft dat de overgrote meerderheid van de ondervraagde bedrijven nog steeds te weinig voorzorgsmaatregelen neemt. Slechts 10% scoort een ruime voldoende en 16% zit qua preventie in de middenmoot. Maar liefst 74% is onvoldoende voorbereid op cyberincidenten.


Bezoekers van deze pagina bekeken ook:

Volgende

Cyberweerbaarheid
Digitale weerbaarheid MKB niet op orde