ChatGPT: hoe gebruik je het veilig voor je bedrijfsgegevens?

In de moderne zakelijke wereld is het belangrijk om nieuwe technologieën te omarmen. ChatGPT is zo’n krachtig hulpmiddel dat je kan helpen om sneller, slimmer en efficiënter te werken. Maar voordat je ChatGPT gaat gebruiken, is het belangrijk om de risico's te begrijpen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste overwegingen voor het veilig gebruik van ChatGPT voor bedrijfsgegevens.

De kracht van ChatGPT voor bedrijven:

ChatGPT is een taalmodel dat is getraind op een enorme dataset van tekst en code. Het kan worden gebruikt voor een breed scala aan taken, zoals:

 • Antwoorden op vragen: ChatGPT kan vragen beantwoorden over een breed scala aan onderwerpen, op een manier die zowel informatief als begrijpelijk is.
 • Tekst genereren: ChatGPT kan tekst genereren in verschillende stijlen en formaten, zoals e-mails, brieven, rapporten en marketingmateriaal.
 • Complexe taken automatiseren: ChatGPT kan worden gebruikt om complexe taken te automatiseren, zoals het beantwoorden van veelgestelde vragen of het genereren van offertes.

Deze mogelijkheden kunnen waardevol zijn voor jouw bedrijf. ChatGPT kan je helpen om:

 • Klantenservice te verbeteren
 • Marketingcampagnes te automatiseren
 • Nieuwe producten en diensten te ontwikkelen
pexels hatice baran 16037283

De risico's van ChatGPT voor bedrijven:

Hoewel ChatGPT een krachtig hulpmiddel is, zijn er ook risico's verbonden aan het gebruik ervan. Deze risico's zijn onder meer:

 • Gegevensbeveiliging: ChatGPT kan toegang krijgen tot gevoelige bedrijfsgegevens, zoals klantgegevens, financiële informatie en intellectuele eigendom. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze gegevens veilig zijn opgeslagen en verwerkt.
 • Naleving: Je bedrijf kan verplicht zijn om te voldoen aan bepaalde regelgeving voor de verwerking van bedrijfsgegevens. ChatGPT kan niet altijd voldoen aan deze regelgeving.
 • Controle: Je hebt beperkte controle over de manier waarop ChatGPT met je gegevens omgaat. Dit kan gevolgen hebben voor de nauwkeurigheid en relevantie van de gegenereerde antwoorden.
 • Intellectuele eigendom: Als je gegevens waardevolle bedrijfsinformatie of handelsgeheimen bevatten, kan het delen van deze gegevens met ChatGPT het risico op blootstelling vergroten.
 • Aanpassing: ChatGPT is niet altijd aanpasbaar aan de specifieke behoeften van je bedrijf. Dit kan leiden tot antwoorden die niet overeenkomen met je huisstijl of brancheterminologie.
 • Afhankelijkheid: Als je ChatGPT gebruikt voor kritieke bedrijfsactiviteiten, ben je afhankelijk van een externe service. Dit kan een risico zijn in geval van storingen.

Hoe je de risico’s van ChatGPT kunt beperken:

Er zijn dus ook risico's verbonden aan het gebruik van ChatGPT. Deze risico's zijn onder meer gegevensbeveiliging, naleving, controle en intellectuele eigendom.

Maar laten we niet vergeten dat er altijd manieren zijn om deze uitdagingen te overwinnen en te profiteren van de kracht van AI.
Door de volgende maatregelen te nemen, kun je de risico's van ChatGPT voor je bedrijf beperken:

 • Gebruik een gecontroleerde omgeving: ChatGPT kan dan alleen worden gebruikt in een gecontroleerde omgeving, waar je de toegang tot gegevens en de verwerking van gegevens kunt beheren.
 • Train ChatGPT op je eigen gegevens: Door ChatGPT te trainen op je eigen gegevens, kun je ervoor zorgen dat het model nauwkeuriger en relevanter is voor je bedrijf.
 • Gebruik een oplossing voor gegevensbeveiliging: Er zijn een aantal oplossingen beschikbaar die je kunnen helpen om de gegevensbeveiliging van ChatGPT te verbeteren.

Hieronder bespreken we twee oplossingen die je kunnen helpen om de functionaliteiten van ChatGPT veilig en verantwoord te gebruiken.

website artikel 450x300

Azure OpenAI Service: een oplossing voor gegevensbeveiliging

Een van de oplossingen is Azure OpenAI Service, een platform dat door Microsoft wordt aangeboden. Azure OpenAI Service biedt een veilige en gecontroleerde omgeving voor het benutten van grote taalmodellen. Enkele voordelen van het gebruik van Azure OpenAI Service zijn:

 • Privétoegang: Je kunt de modellen veilig gebruiken binnen jouw virtuele netwerkinfrastructuur, met behulp van privé IP-adressen.
 • Verbeterde gegevensbeveiliging: Je hebt meer controle over de beveiliging van jouw gegevens door het opzetten van een virtueel privénetwerk (VPN) of een ExpressRoute-circuit tussen jouw bedrijfsnetwerk en Azure VNet-infrastructuur.
 • Naleving en governance: Je kunt nalevingsvereisten en data governance waarborgen met behulp van functies zoals door de klant beheerde data-encryptiesleutels en robuuste beheerfuncties.
 • Fijnafstemming op eigen gegevens: Je kunt de grote taalmodellen aan jouw zakelijke behoeften aanpassen door gebruik te maken van jouw eigen gegevens.
 • Integratie met Azure-services: Je kunt profiteren van naadloze integratie met andere Azure-services, waardoor het beheer en de implementatie van jouw AI-modellen eenvoudiger wordt.
 • Toekomstbestendig: Door te kiezen voor Azure OpenAI Service sluit je je aan bij Microsoft's toewijding aan het bevorderen van AI-technologieën, zodat je altijd toegang hebt tot de nieuwste ontwikkelingen.

VTM GPT: een beveiligde oplossing voor AI-gebruik in bedrijven

VTM GPT is een krachtige tool voor intern gebruik bij bedrijven. Deze oplossing maakt gebruik van Azure OpenAI en biedt een veilige en gecontroleerde omgeving voor het benutten van AI.

Met VTM GPT kun je de voordelen van AI benutten, terwijl je de controle behoudt over gegevensbeveiliging en naleving. De oplossing maakt gebruik van Private Link en privé IP-adressen om ervoor te zorgen dat je gegevens veilig zijn opgeslagen en verwerkt.

Bovendien is VTM GPT zo ontworpen dat het gemakkelijk kan worden aangepast aan jouw specifieke behoeften en doelstellingen. Dit maakt het een ideale oplossing voor bedrijven die op zoek zijn naar een beveiligde en flexibele manier om AI te gebruiken.

vtmgpt

Ontdek de toekomst van IT met VTM

Beide oplossingen bieden je de mogelijkheid om de voordelen van ChatGPT te benutten zonder de risico's te nemen. Welke oplossing het beste is voor jouw bedrijf hangt af van jouw specifieke behoeften en vereisten.

Bij VTM staan we klaar om je te helpen bij het vormgeven van jouw AI-strategie met VTM GPT. Neem contact op met ons of vul onderstaande formulier in en ontdek samen de toekomst van IT!

* verplichte velden